Super User logo

Koža i urbani izazovi

Danas, vanjski utjecaji itekako utječu na našu kožu. Njena nježna barijera u zagađenoj sredini slabi i koža gubi prirodnu ravnotežu. Stres, užurbanost i loša kvaliteta zraka utječu na naše cjelokupno zdravlje, pa tako i na zdravlje kože. Automobili i industrijska postrojenja u zrak ispuštaju toksične čestice koje se mogu zalijepiti za kožu, pa čak ući i u dublje slojeve, što može dovesti do preuran-jenog starenja.

Aktivna njega kože

Temeljito čišćenje važan je korak u zaštiti kože od zagađivača. Mlijeka, pjene, vodice, tonici i slični preparati koji djeluju kao eksfolijatori, te pilinzi namijenjeni svakodnevnom korištenju.

Micelarna

Oni ljušte odumrle stanice kože te temeljito uklanjaju nečistoće koje mogu izazvati nastanak upala, mitesera i akni.
Osim dvostrukog čišćenja, koje će koži vratiti blistavost i zdravlje, nužno je obnoviti i zaštititi epi-dermu, jer samo kožna barijera koja učinkovito funkcionira može pomoći u preveniranju daljnih oštećenja.

Stoga odaberite neku hidratantnu kremu sa UV zaštitom.

Kozmetički stručnjaci ističu da onečišćivači osim preuranjenog starenja, mogu biti odgovorni i za pogoršanje alergijskih reakcija, pojavu atopijskog dermatitisa, ekcema ili akni.

Uz pušenje i pretjerano izlaganje suncu, oni su jedan od glavnih uzroka nastanka hiperpigmentac-ijskih mrlji.

Proizvodi koji se nude kao zaštita od gradskih zagađivača sve su prisutniji, jer reduciraju, neutral-iziraju ili čak preveniraju negativne utjecaje iz okoliša. Takvi proizvodi uglavnom su na bazi vitamina i moćnih antioksidacijskih spojeva, koji sprječavaju direktan kontakt kože s toksičnim česticama.

Kako se korištenje mobitela odražava na našu kožu?

Osim UVA i UVB zraka, postoji i plavo odnosno HEV-visokoenergetsko vidljivo svjetlo, koje je jednako opasno. Sunčeva svjetlost je bez sumnje glavni izvor plavoga svjetla, dok digitalni uređaji emitiraju samo djelić tog zračenja.

Međutim, pametni nam se telefoni nalaze mnogo bliže nego Sunce, te njihova blizina kao i učestalost upotrebe izazivaju zabrinutost.

Poznati američki dermatalog naglašava da nas osmosatni boravak ispred monitora tijekom četiri radna dana izlaže jednakoj količini Sunčeve energije kao 20-minutno sunčanje sredinom dana.

Plavo svjetlo potiče oksidacijski stres, slično kao što to čini UVA zračenje (krivac za preuranjeno starenje).
Većina nas se od pametnih telefona ne odvaja ni kada smo u krevetu.

Kozmetički div Estee Lauder navodi da izloženost plavome svjetlu tijekom noći ne remeti samo naš san, nego utječe i na prirodni bioritam stanica kože, što može dovesti do pojave vidljivih znakova starenja.

Bez tehnoloških pomagala ne možemo živjeti, ali možemo ograničiti vrijeme koje provodimo uz ekrane. Na nekim pametnim telefonima može se isključiti plavo svjetlo, a ukoliko vaš telefon nema tu opciju smanjite jačinu svjetla na minimum. Tako ćete sačuvati zdravlje i kože i očiju.

Koristite kreme sa antioksidansima, koje neutraliziraju štetu i sprječavaju razvoj upala, te proizvode sa UV zaštitom SPF 50+, koje je potrebno svakodnevno nanositi na kožu lica, vrata i dekoltea.

Antioksidansi

Najmoćniji od njih su vitamini

A, C & E, koji štite kožu od slobodnih radikala,a sve je popularniji i vitamin B3, jer obnavlja epi-dermu, potiče eksfoliaciju, djeluje protuupalno, te reducira bore i hiperpigmentacijske promjene.

Osim kozmetičkih rituala, još bolju pomoć pružit ćete svojoj koži čestim i dugim boravcima u pri-rodi, te dugim i kvalitetnim noćnim odmorom.

Ziaja Acai Berry prirodni eliksir ljepote i idealna njega za vašu kožu tijekom ljetnih mjeseci. Glavni sastojak su acai bobice koje imaju snažno antioksidativno anti-age i anti-pollution djelovanje. Pro-izvodi sadrže i shea maslac koji djeluje kao prirodni UV blokator, hijaluronsku kiselinu, beta glukan, hesperidin,vitamin E i provitamin B5. Ova linija ima i anti tech učinak-reducira i smanjuje nastanak bora koje nastaju uslijed naginjanja glave i vrata pri korištenju mobilnih uređaja, laptopa i sl…

Sunce, sunce, sunce...

Sunce je super sve dok se od njega znamo dobro zaštititi. Stoga, želite li uživati na suncu, činite to na pametan način :)

Suncanje

  • Piling kože jako je važan, a osobito ljeti. Prije nego se izložite suncu nekoliko puta biste trebali napraviti piling, kako biste odstranili mrtve stanice kože. Zatim kožu dobro nahranite.
  • Losion ili mlijeko za sunčanje nanosite minimalno pola sata prije izlaska na sunce. Također, vodite računa o SPF oznakama, odnosno koji ste fototip, te koji zaštitni faktor odgovara vašoj koži.
  • Ne zaboravite na hidrataciju!

Tijekom izlaganja suncu i boravka na plaži, obavezno unosite dovoljno tekućine, kako biste spriječili dehidraciju organizma.

Suncanje7Preporuke za zaštitu djece !!!

  • Mala djeca uvijek trebaju biti u hladu
  • Izbjegavajte sunce između 11.00 i 16.00 sati
  • Ostanite u sjeni što je više moguće
  • Obavezna je lagana odjeća, šešir i naočale
  • Djeca trebaju kreme sa najvećim zaštitnim faktorom

 Sve prizvode iz galerije pronađite u cm-u.