Super User logo

Kako da vam parfem duže traje

‚‚Gde treba da se stavlja parfem?", pitala je mlada žena. ‚‚Tamo gdje želiš da te netko poljubi", odgovorila je Coco Chanel.

Parfem je naš glas u modernom dobu, način na koji izražavamo sebe i svoju osobnost. Parfem biramo pomno, ovisno o godišnjem dobu, raspoloženju, načinu odijevanja te prigodi za koju se spremamo.

No, jeste li upoznati sa oznakama na mirisnim bočicama i njihovim značenjem? Ako niste, čitajte dalje!

Eau de toilette – trajanje mirisa je 3 sata. Laka mješavina u spreju sa 5 do 15 procenata mirisnog ulja rastvorenog u alkoholu.

Eau de parfum– trajanje 5 do 8 sati. Istorijski gledano bez ograničenja na polove, koristi se kao oznaka za muške i ženske mirise. Sadrži 15 do 20 procenata čistog parfemskog ulja.

Perfume – traje do 24 sata. Iskrivljena verzija latinske fraze per fumum (kroz dim). Najkoncentriraniji i najskuplji parfem. Parfem je sastavljen od 20 do 30 procenata mirisnog ulja.

Otkrijte kako da vam parfem duže traje

Kako bismo produžili mirisne trenutke, imamo par trikova koje ćemo rado podijeliti sa vama.

1. Nanesite malo vazelina na područje na koje ćete pošpricati miris, a masna tekstura će omogućiti da miris traje dulje.
2. Kada parfem nanesete na zglob, nemojte ga utrljavati o drugi. Jednostavno ga nanesite na obje ruke kako bi izbjegli lomljenje i miješanje mirisnih nota.
3. Nanesite malo parfema na četku za kosu, tako da kada ju počešljate, miris ostane u njoj.
4. Nanosite parfem na ključne točke, iza koljena, na zglobovima, na vratu i iza ušiju, to bi zaista trebalo biti dovoljno.
Savjet plus: Parfem birajte isključivo na osnovu intuicije, niti jedan parfem ne miriše jednako na svima. Ovisno o vašem metabolizmu, tipu kože, te životnim navikama parfem će se razviti. Prilikom posjete parfumerijama naoružajte se strpljenjem. Umjesto na tester parfem špricnite na kožu, sačekajte, pomirišite. Sigurni smo da ćete znati kada pomirišete baš "onaj pravi".